10 tips för att förbättra immunförsvaret

Nedan förbereds en topp 10-lista, med tips för att förbättra ditt immunförsvar.

1) Ät ditt immunförsvar starkt

Var noga med att fylla dig med en massa hälsosamma, läckra bär, frukt, grönsaker, fullkornsprodukter, nötter, fisk och hälsosamma oljor samtidigt som du undviker kakor, rött kött, feta mejeriprodukter, e-nummer och sockerhaltiga livsmedel. Vissa livsmedel som avokado, vitlök, blåbär, grönkål, spiskummin och morötter snabbt stärka immunförsvaret och göra dig starkare, friskare och fräschare.

2) Få din natts sömn

Om du får mindre än 7 timmars sömn eller vaknar många gånger under natten, din risk för infektion är faktiskt 3 gånger större. Se därför till att få ca 8 timmars sömn – varje natt. Brist på sömn på vardagar kan INTE erhållas på helgerna! Se till att du får en vettig och stabil sömnrytm, det garanterar stabilitet och välbefinnande för dig och din kropp.

3) Motion och träning stärker ditt försvar

Om du är noga med att träna dagligen är din kropp lycklig – och då stärker du ditt immunförsvar! Faktum är att bara 45 minuters träning varje dag kan minska risken för förkylning med cirka %! Flytta och din kropp skapar mer av de så kallade NK-cellerna, som är de celler som identifierar och desarmerar främmande och ovälkomna celler i kroppen – inklusive cancer!

4) Ta ett glas vatten

Din kropp behöver ca 2,5 liter vatten varje dag. Du får ca 1 liter från maten, vilket innebär att du själv måste se till att dricka ca 1,5 liter varje dag för att hålla dig väl hydrerad. Om du är väl hydrerad, många av kroppens celler kan tidigare upptäcka prekursorer till infektioner och virus, och därmed kasta dem mycket snabbare. Men, samtidigt, se till att inte dricka för mycket vatten. På så sätt riskerar du att skölja ut användbara vitaminer och mineraler.

5) Gå ut

Solljus är det allra bästa botemedlet mot depression och sorg – men visste du också att dagsljus faktiskt förbättrar ditt immunförsvar? När du är ute i solljuset, din hjärna bildar humör drogen Serotonin, som automatiskt gör dig lyckligare och mer upplyft. Till exempel, du kan gå eller cykla för en lång promenad, eftersom alla former av utomhusaktivitet bara lyfta serotonin nivåer!

6) Umgås ger dig starkare immunförsvar

Ju mer du är med dina vänner, desto starkare immunförsvar. Det låter lite konstigt i början, men ny forskning visar att ju fler vänner du har, desto starkare immunförsvar. Faktum är att personer med 1-3 vänner faktiskt får ca 4 gånger så kallt som personer med flera vänner. Naturligtvis räknas kollegor, familj och vänner som umgänge.

7) Vitaminer gör dig starkare

Många läkare och dietister föreslår att svälja en multivitamin piller dagligen under vintern och våren för att se till att alla vitaminer och mineraler kroppen behöver extra under den tid på året är närvarande. Samtidigt, många tror att det är en bra idé att ta kosttillskott för vitamin D i dessa månader tills solen verkligen bryter ut och de vitaminer kan absorberas därifrån. Omkring 10-15 mikrogram räcker för att möta dessa behov.

8) God munhygien är viktigt

En hel del bakterier och potentiella virus upptäcks i munnen och sedan transporteras till de andra delarna av kroppen. Dessa bakterier kommer direkt in i blodet och kan orsaka inflammatoriska sjukdomar praktiskt taget var som helst i kroppen. Därför är det viktigt att ha god munhygien. Detta kan säkerställas genom att se till att dina tänder är väl borstad, att du använder tandtråd flera gånger i veckan, och sedan inte vara alltför rädd för tandläkare.

9) Drick en kopp te

Te är mysigt, trevligt – och nyttigt! När du dricker te, Serotonin utlöses, precis som när du kliver ut i solens ljus. Det gör dig lyckligare, friskare och starkare. Svart och grönt te i synnerhet innehåller antioxidanter som stärker immunförsvaret. Många studier har visat sig vara ett tydligt samband mellan sjukdagar och hur många koppar te är berusade.

10) Sluta stressa och var glad!

Om stressen minskar och du slappnar av mer, blir ditt immunförsvar betydligt starkare. Stresshormonerna stör arbetet med vita blodkroppar, så det finns en större risk för infektioner. Du kan sträckas med hjälp av yoga, tai-chi, meditation och mycket mer. Vidare visar forskning att du automatiskt är bättre skyddad om du bara har en positiv syn och är en lycklig person. Det är viktigt att vara lycklig – också för din egen skull.

Det var vår lista med 10 tips för att förbättra immunförsvaret – vi hoppas att du kan använda det för att förbättra ditt immunförsvar.