Vad är immunsystemet?

Ordet immunförsvar täcker en hel del saker i kroppen, men immunförsvaret är främst det försvar som kroppen har mot främmande, fientliga bakterier, virus, parasiter och mycket mer.

Stoppar fientliga celler

Immunsystemet är en serie av system och processer som säkerställer att kroppen är i full position för att stoppa fientliga celler från att komma in i kroppen. Dessa processer är ständigt i cellerna av djur, växter och människor, och de sker praktiskt taget överallt i kroppen. Celler som kan plocka upp ovälkomna gäster susa runt hela kroppen så att de kan fånga cellen så snabbt som möjligt.

Består huvudsakligen av vita blodkroppar

Den största och utan tvekan mest betydande delen av immunsystemet består huvudsakligen av en massa vita blodkroppar som kan identifiera flera typer av främmande celler. När de vita blodkropparna i vårt blodomlopp upptäcker att det finns en fientlig cell, försöker de döda cellen. Det är dock inte varje gång som blodkropparna kan upptäcka fientliga celler. Denna bugg kan orsaka förkylningar, små infektioner, eller annat som snabbt läker igen, men det kan också orsaka andra, mer allvarliga sjukdomar som cancer, inflammatoriska sjukdomar och autoimmuna sjukdomar.

Varierar kraftigt från person till person

Immunförsvaret är inte en fast storlek, och effektiviteten varierar kraftigt från person till person beroende på gener, kost, motion och även tänkesätt. Vitaminer och mineraler är särskilt viktiga för immunsystemet, eftersom cirka 70% av alla immunceller sitter i tarmarna. Därför är det viktigt att se till att kosten är bra och rimlig, just för att undvika att immunsystemets förmåga faller och dina sjukdagar ökar.